Optræk til krigen 1864

Der var længe optræk til krigen 1864. Freden efter 1. Slesvigske krig skabte problemer, da krigen ikke havde afgjort noget.

Londonprotokollerne fra 1850 og 1852 udgjorde tilsammen fredsaftalen efter Treårskrigen og afgjorde Slesvig og Holstens relation til det danske monarki.

Den første London-protokol blev undertegnet af de to tyske stormagter Preussen og Østrig den 2. august 1850.

Efter pres fra Rusland accepterer de den danske Helstats integritet.

Den anden London-protokol

Den anden London-protokol blev underskrevet af England, Frankrig, Rusland, Preussen og Østrig den 8. maj 1852, samt ratificeret af Danmark og Sverige. Den fastslog, at det danske monarki bestod af Kongeriget Danmark med hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg, og at prins Christian af Glüksborg skulle arve den danske trone. Dette var medvirkende til optræk til krigen 1864.

Denne protokol forudsatte en ændring af Tronfølgeloven, som blev gennemført af Rigsdagen.

Efter russisk pres bestemtes, at junigrundloven fortsat kun måtte gælde i kongeriget. Styreformen i hertugdømmerne skulle fortsat være enevælde.
De tyske stormagter fik indføjet bestemmelsen om, at Slesvig ikke måtte knyttes nærmere til Danmark end Holsten og stormagterne fik dermed direkte indflydelse på indre danske anliggender.

Fortsat enevælde i hertugdømmerne

London-protokollen fastlagde at enevælde fortsat skulle gælde i hertugdømmerne, selv om Danmark havde fået en demokratisk grundlov. Fællesforfatningen for den danske helstat (kongeriget og hertugdømmerne) skulle sikre at statens fælles anliggender fortsat kunne fungere, trods de forskellige styremåder. Men i 1858 havde det tyske forbund ophævet fællesforfatningen for Holstens og Lauenborgs vedkommende, da disse to hertugdømmer samtidig var medlemmer af det tyske forbund. I den fælles dansk slesvigsk-holstenske regering (rigsrådet) var der konflikter mellem de demokratiske politikere fra Danmark, der ønskede reformer, og de adelige repræsentanter for Holsten, der ønskede en meget konservativ kurs.

De liberale kræfter i Danmark anså det derfor for mere og mere uundgåeligt, at Holsten måtte adskilles fra Danmark. I sidste ende frygtede man at Holsten via sin rolle i rigsrådet førte til tysk indblanding i ikke kun Slesvig, men også i rent danske forhold.

De liberale kræfter i Holsten var for så vidt enige, men de ønskede at også Slesvig skulle løsrives, og at der skulle oprettes et Slesvig-Holsten inden for det Tyske Forbund.

Novemberforfatningen.
Frederik VII

Frederik VII

Rigsdagen vedtog kort før Frederik d. 7.’s død i november 1863 novemberforfatningen.
Der var i den danske offentlighed en stærk nationalisme, som pressede det politiske system til at kræve et Danmark til Ejderen, og som håbede på en skandinavisk alliance. I 1863 valgte regeringen en definitiv kurs mod ”Danmark til Ejderen”. En væsentlig indenrigspolitisk medvirken til optræk til krigen 1864.

Den fremlagde et forslag om en fælles forfatning for Danmark og hertugdømmet Slesvig, som blev vedtaget af den danske rigsdag den 13. november 1863. Forfatningen erstattede den hidtidige helstatsforfatning, idet den drejede sig om fælles anliggender for Danmark og Slesvig, men ikke Holsten. Slesvig skulle have sin egen slesvigske landdag, Danmark fortsat sin egen rigsdag. Hermed ville det være muligt at regere uden om de holstenske repræsentanter i rigsrådet, der var årsagen til at den danske regering var delvis lammet.