Fæstning omkring Sønderborg

Kort efter skanserne var indtaget, påbegyndte Preusserne anlæg af en fæstning omkring  Sønderborg.
Nedbrydningen af de danske skanser blev påbegyndt straks. 800 Preussiske pionerer blev indsat til dette arbejde.

Luftfoto af Preussisk Fort X (Dansk skanse V og VI)

Preussisk Fort X

Allerede 1. juli 1864 blev det besluttet at befæste Sønderborg som en midlertidig Festung Klasse . (oversat: Et anlæg af feltbefæstnings karakter.

Arbejdet begyndte med Fort (stor skanse) X, der blev anlagt over et større område, der bl.a. indbefattede de tidligere danske lynette V og skanse VI. (de tynde hvide streger)
En lynette er et anlæg der er åbent mod struben, medens en skanse er lukket.

Brohovedskansen kunne ikke umiddelbart ombygges. Danskerne stod lige på den anden side af Alssund, hvorfor denne skanse i første omgang kun blev sprængt med en række ladninger af sortkrudt (50 kg pr. stk.)

 

 

 

Fæstningen etableres
Den tyske højsøflåde 1914

Den tyske højsøflåde

I september 1865 besluttedes det at opføre Festung Sonderburg-Düppel omkring Sønderborg.
Dette skete bl.a. for at kunne anvende Alssund som marinebase, da dette indgik i de strategiske planer for at opbygge en stærk højsøflåde, der kunne udfordre Englands flådedominans.
På dette tidspunkt skulle dette kun ske via flådebaser i Wilhemshaven i Jadebugten, Kiel og Sønderborg.
Opførelsen påbegyndes allerede i efteråret 1865.

 
Planer og tegninger er gået tabt

Rækkefølgen af opførelsen er gået tabt under 2. verdenskrig, ligesom planerne over de enkelte anlæg. Alle beskrivelser er derfor baseret på beskrivelser af andre samtidige anlæg og sekundære kilder.
Man ved at  Fort X var det først opførte og det sidst opførte anlæg var Fort Herwarth fra omkring 1870.
Preusserne var åbenlyst stolte af fort X og det var det man viste frem til besøgende. Det skulle nok også virke skræmmende på grund af dets størrelse.

Den Preussiske fæstning  omkring Sønderborg

På Sundeved opførtes 3 forter (skanser). Fort IX (på dansk skanse IX) , Fort X (på dansk skanse V og VI) og Fort XI (på dansk skanse III). Hertil kom senere Fort XII sydligst ved kysten hvor den danske tilbagetrukne linie mødte kysten ved den gamle danske kanonstilling A2. Fort XII var primært mod sejlende mål.

Fæstningen Sønderborg 1871

Inden for disse skanserækker lå ved pontonbroens brofæste på Sundeved, Brohovedskansen. Den blev anlagt på den tidligere danske Nordre Brohovedskanse og er ikke nummereret som de øvrige. Mellem denne og fort-rækken lå de mindre skanser VI – VII.
De havde bl.a. funktionen at dække området mellem de større forter på selve Dybbøl Bjerg.

Nye skanser (forter) blev anlagt

På den Alsiske side blev der opført 5 skanser i en halvkreds omkring Sønderborg. De er nummereret I (nordligst ved Alssund) til V (sydligst.) De var forbundet af en sammenhængende enceinte startende ved Sønderborg Bugt ved slottet og løbende henholdsvis øst og nord for byen til Alssund.

Forter og skanser 

Den Preussiske fæstning omkring Sønderborg, specielt Dybbøl, var ikke helt ulig et dansk udkast fra 1861-62. Her overvejede man  en fortrække med 3 murede forter øverst på Dybbøl Bjerg. Forslaget blev sparet væk til fordel for Dannevirke