Stevnsfortet

Stevnsfortet skulle sammen med Langelandsfortet hindre gennemsejling af de danske stræder

Danmarks Strategiske Placering

Danmarks placering som “Proppen i Østersøen” var vital for både NATO og Warshawa-pagten gennem den kolde krig. Den eneste vej ud af Østersøen var gennem dansk farvand. Ingen transport- eller krigsskibe kunne komme genen dansk farvand uden enten at  blive enten observeret eller måske endda skudt på. Stevnsfortets primære opgave var at beskytte eventuelle mineudlægninger i den sydlige del af  Øresund og Fakse Bugt.

Fortets bygning.
Første spadestil til Stevnsfortet 1953

1. spadestik 7. januar 1953


Fortet (SOLA) blev bygget fra 1952 til 1955, og i 1953 stod den nærliggende kaserne færdig. Inden bygningen havde der været omfattende studier af tyske stillinger, bygget  i Danmark under 2. verdenskrig. Endvidere havde man set på et engelsk anlæg i Dover, der havde en undergrund der lignede Stevns.
Det “første” spadestik blev foretaget af Arveprins Knud og Kontreadmiral Eyvind Musaeus Dahl for kystbebefæstningen,  civilingeniør G. Gottschalck- Andersen for søværnets bygningsvæsen og civilingeniør Rasmussen for entreprenøren Rasmussen og Schiøtz.

Fortets primære bevæbning var to kanontårne med hver to 15 cm. kanoner, der hidrørte fra det tyske slagskib Gneissenau.

Fortet blev bygget af det danske ingeniørfirma Rasmussen & Schiøtz.  1.7 km. tunnel blev boret og sprængt i Stevns undergrund. Det er placeret for enden af en klint  og byggeriet blev påbegyndt fra hver sin ende, to steder ved  vandkanten. Tunnelerne er stadig benævnt rævegange.  Det bortgravede materiale blev smidt i vandet fra disse to gange. Næste morgen var alt materiale væk, takket være den stærke strøm.

Den specielle undergrund på Stevns Klint (geologisk kendt som Bryozo-kalk) var særligt velegnet  til formålet. Kalken med de indlagte flintelag var meget dæmpende på rystelser, hvorfor eksplosioner fra granater eller flybomber på overfladen ikke havde den store effekt 18 meter nede. Dog var personellet ret udsat. En fuldtræffer på fortet med en taktisk atombombe ville medføre en trykpåvirkning på ca. 9 G på besætningen.

Fortets bevæbning var Skyts fra Gneisenau
Pjece 1 Stevnsfortets overflade

Pjece 1

Fortets hovedbevæbning var fire 150 mm kanoner i to kanontårne. Tårnene var forbundet med fortets tunnelsystem. Oprindeligt var kanonerne opsat som mellemskyts på det tyske slagskib Gneisenau af  Scarnhorst klassen.

Ved operation Cerberus i 1942, brød Gneisenau sammen med slagskibene Scarnhorst og Prinz  Eugen den engelske blokade i Den Engelske Kanal  og forskød fra den franske havneby Brest til  tyske havne. Ved denne operation bliver Gneisenau beskadiget af en mine. Under reparation på værftet i Kiel tømmer man mod sædvane ikke skibets magasiner  for  ammunition, og under et engelsk fly-angreb rammes det forreste tredobbelte 280 mm kanontårn. Hele forskibet blev ødelagt og 112 mennesker omkom.

Gneisenau på testsejllads

Gneisenau på prøvesejllads


Gneisenau blev herefter sejlet til Gotenhaven (Gdynia) i Polen for reparation og nye bevæbning i form  af 380 mm kanoner. Dette blev dog aldrig ført ud i livet. I 1943 udstedte Hitler en befaling (Führerbefehl) om at alle større enheder, fra lette krydsere og opefter, skulle oplægges. Han mente ikke de tjente deres formål.  Efter dette blev artilleriet pillet ud af skibene og anvendt på Atlantvolden.

 

Gnaisenau ved  Gotenhaven (Gdynia)

Gnaisenau ved Gotenhaven (Gdynia)


Gneisenau endte sine aktive dage som blokskib på bunden af havnen i  Gdynia (Gotenhaven) i 1945. Det blev hævet og ophugget i 1951.

Tårn Cäsar fra Gneisenau i Norge

Tårn Cäsar fra Gneisenau i Norge


Et af de store kanontårne er bevaret i Austrått Fort ved Ørland i Norge, medens beskadigede rester af et andet tårn  findes i Holland. Det sidste tårn er forsvundet. Der er forskellige versioner af hvilke tårne der er hvor.

 

2 af Gneisenaus 15 cm. kanoner  i Batteri Grådyb (Fanø)

15 cm kanoner fra Gneisenay i Batteri Grådyb (Fanø)


De to tårne der kom til Stevns, blev oprindeligt opstillet på Fanø i Batteri Grådyb (Batteri Gneisenau), for i1952 at blive flyttet til den nuværende placering på Stevnsfortet.

Skydning fra Stevnsfortet

Skydning fra Stevnsfortet


Lyskanonen

I 1957 blev en 12.7 cm. kanon til skydning med lysgranater opsat. Denne kanon blev i de tidlige 1960’ere erstattet med en 15 cm. kanon. Rækkevidde 23 kilometer. I en periode havde den ramper for lysraketter monteret på siden af tårnet.  Hvor denne kanon kommer fra er uvist, men den er af tysk fabrikat. Muligt er der tale om en tysk SKC-28, efterladt i et kyst batteri efter besættelsen.
Denne kanontype stod bl.a. i Hesbjerg Batteri ved Gilleleje.

Ud over hovedbevæbningen var der to batterier af dobbelte 40 mm luftværnskanoner. Et Nordre  og et søndre batteri. Begge bestående af 3 pjecer.  Det var muligt at komme til det søndre luftværnsbatteri fra undergrunden, medens man ikke kunne komme til det Nordre. Om denne ejendommelighed skyldes undergrundens beskaffehed eller økonomi vides ikke. Begge batterier blev nedlagt og opskåret på stedet sidst i 1970’erne. Fortet var endvidere bestykket med et antal mobile 20 mm. kanoner.